Geo, Test Deg Selv 14 ? 22, Kapittel 4 (Kim's Blogg)

Geo, Test Deg Selv 14 ? 22, Kapittel 4

Geo, Geografi, Test Deg Selv 14-22, Kapittel 4

 

  1. Golfstrømmen kommer fra Mexico. Her er det varmt, og den varme havstrømmen varmer opp Norge.
  2. Vannsirkulasjoner på havdybde blir påvirket av tetthetsforskjeller, det oppstår fordi vannet har ulik temperatur og saltinnhold.
  3. Med at vanndamp kondenseres mener vi at den går over fra gassform til væskeform.
  4. a) Konvektiv nedbør oppstår når lufta nær bakken blir sterkt oppvarmet. Dermed blir noe av lufta lettere enn lufta omkring, og en «pakke» med varmluft stiger til værs omtrent som en stor ballong. Lufta blir etter hvert avkjølt så mye at den ikke lenger kan holde på vanndampen. Noe av vanndampen kondenserer, og det blir skyer og nedbør. Konvektiv nedbør gir kortvarige og ofte kraftige regnbyger. b) Orografisk nedbør oppstår når fuktig luft blåser inn mot høye fjellområder slik at lufta tvinges til værs. Lufta blir avkjølt etter hvert som den stiger, vanndamp kondenserer, og det blir nedbør. c) Frontnedbør oppstår der kalde og varme luftmasser støter sammen. Den varme og lettere lufta stiger da til værs over den kalde og tyngre lufta.
  5. a) Klimaet i tropisk regnskog har alltid en høyere gjennomsnittstemperatur enn 18 grader. Her er det rikelig med nedbør hele året. b) Klimaet i ørkenområder er svært varmt og fordampningen fra overflaten er større enn nedbøren som faller gjennom året.
  6. Boreal barskogbelte finnes i det kaldtempererte klimaet.
  7. Grunnen til at vestkysten av Norge får mye nedbør er fordi mettede luften fra havet blir dratt oppover på grunn av fjellkjedene. Her vil vi få orografisk nedbør.
  8. Når et sted ligger i regnskyggen er lufta tørr ved fjellkjeden, og det blir lite nedbør.
  9. Vi får mest konvektiv nedbør vest for Norge i måneden juli.

#Geografi #Geo #Vg1 #Studieforberedende #Skole #Skolehjelp #Lekse #Oppgaver #VOST


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Velkommen til Kim's Blogg! Her vil det bli lagt ut oppgaver og sammendrag i fag fra Videregående Skole Studiespesialiserende! ☆Om du bruker noen av disse bøkene kan det være en fordel å følge bloggen! ;)☆---------------------------------Naturfag 5, Aschehoug-------------------------GEO, Geografi Studieforberedende------------------------------Kommer senere-------------------- Ikke glem å DEL Bloggen! ^^
hits